|
Przepisy na kulki proteinowe z dawnych lat
Dzisiejsza
ilość składników miksów, do produkcji kulek proteinowych, może
przyprawić początkującego karpiarza, który chciałby sporządzić swój
pierwszy własnoręcznie zrobiony miks, w mały zawrót głowy. Wokół kuchni
karpiowej rozwinął się olbrzymi przemysł, wybór składników, dodatków
jest ogromny. Co za tym idzie, kulki proteinowe mają bogatą ilość
składników, które przyciągają karpie, sama kulka jest wartościowym
pokarmem zawierającym aminokwasy, węglowodany, tłuszcze, składniki
mineralne. Dzisiaj do produkcji kulek domowym sposobem oprócz składników
bazowych, możemy się zaopatrzyć w rewelacyjne naturalne dodatki takie
jak, mielony sproszkowany małż, wyciąg z krylla, proszek z kałamarnicy,
ekstrat z wątroby, ekstrat z krewetek (belachan), wszelkiego rodzaju
mączki rybne, wybór jest ogromny.
 
Ale
nie zawsze tak było, w latach 90-tych kiedy zaczynałem swoją przygodę z
karpiami, nasze miksy opierały się głównie na składnikach, które można
było nabyć w każdym sklepie spożywczym, były to raczej proste, nie
drogie mieszanki składające się ze składników, które dzisiaj, służą
głównie jako baza do miksów, ale wówczas były to dla nas skomplikowane
receptury, które niejednokrotnie sami opracowywaliśmy nad wodą,
największą trudnością było odpowiednie zachowanie proporcji, takie, aby
kulki było można uformować. Kulki zawsze sporządzaliśmy bezpośrednio na
łowisku, był to (prócz samych karpi) jeden z najciekawszych "punktów"
naszej zasiadki. Ciasto rolowaliśmy ręcznie, była to ciężka ale
sprawiająca wiele radości praca, której efektem były piękne karpie,
które zajadały się naszymi kulkami.

|
Ręczne kulanie kulek bezpośrednio nad wodą - tak to robiliśmy 15 lat temu
|
Zapach
naszym kulką nadawał olejek do ciast, kolor nie miał znaczenia kulki
były zazwyczaj białe lub żółtawe. Aby stworzyć kulkę pływającą
wkładaliśmy do środka kawełek styropianu. Właśnie na taką kulkę złowiłem swojego pierwszego karpia pełnołuskiego,
była to lekko żółtawa, pływająca, waniliowa kulka sporządzona z miksu z
5 składników, w którym najbardziej wartościowy składnik to mleko w
proszku.

|
Karp pełnołuski złowiony na kulkę z prostego miksu z waniliowym zapachem ze spożywczego tak łowiliśmy w latach 90-tych
|
Z
tamtych lat zachowało mi się zaledwie kilka cennych fotek i dziennik,
który skrupulatnie prowadziłem i zapisywałem wszelkie informacje z
każdej karpiowej zasiadki. Poniżej kilka przepisów na kulki z mojego
dziennika z tamtego okresu, które z powodzeniem możemy stosować również
dzisiaj, jako baza możemy je modyfikować i wzbogacać w składniki, które
dzisiaj są dostępne dla każdego.
Przepisy z mojego dziennika z lat 90-tych: (do modyfikacji)
1.
500g kaszy manny
250g mąki kukurydzianej
150g mąki sojowej
100g mleka w proszku
10 jaj, miód
2.
4 cz. mleka w proszku
6 cz. mąki kukurydzianej
1 cz. mąki przennej
1 cz. mielonych płatków owsianych
jajka, olej , miód, mielony anyż
3.
45% mączki rybnej
30% kaszy manny
15% mąki sojowej
10% mąki pszennej
jajka, olej
4.
30% mielonych orzeszków ziemnych
30% kaszy manny
10% mleka w proszku
20% mąki kukurydzianej
10% mielonych otrębów
Do wszystkich tych mieszanek możemy dodać Bird Food, który poprawi ich strukturę.
Można je oczywiście wzbogacić dodając mączki rybne, mączki squidowe itd.
Uważam
że proste miksy, są niejednokrotnie tak samo skuteczne jak
skomplikowane wysokowartościowe mieszanki, wszystko zależy od warunków
panujących w wodzie i presji wędkarskiej. Polecam każdemu, zaczynającemu
swoje karpiowe podboje, spróbować
stworzyć swój własny miks, nie zrażając się pierwszymi niepowodzeniami,
modyfikując proporcje możemy stworzyć naprawdę skuteczną a zarazem
prostą mieszankę. Poniżej link do artykułu z opisem zastosowania
komponentów do zanęt i miksów:
Z gotowego firmowego miksu, zrobimy szybko i łatwo
dobrej jakości kuleczki, ale satysfakcja i radość z karpia złowionego na własną mieszankę - bezcenna, polecam!
A
tym którzy nie lubią eksperymentować lub nie maja na to czasu a
rozpoczynają dopiero karpiową przygodę proponuje zakpić gotowe kuleczki,
nie koniecznie te z najwyższej cenowej półki, ostatnimi laty coraz
więcej jest bardzo dobrych produktów naszych rodzimych producentów,
którzy najczęściej są karpiarzami z wieloletnim doświadczeniem lub
powierzają karpiarzą kuli do testów, w ten sposób sprzedając dobre
sprawdzone produkty, z których wszyscy mogą korzystać.
Zobacz ofertę :
|
|
|
|
|
|
|
Szybkie płatności On-line |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|