Menu
CarpTravel - Karp & Feeder | Sklep Karpiowy - Wędkarski
Strona głównaAktualności

Czas na domową produkcje kulek

 Karpiarze to typ ludzi, który znajdzie sobie karpiowe zajęcie nawet, gdy woda jest skuta lodem. Konserwacja sprzętu, zakupy nowych gadżetów na zasiadki czy planowanie nowego sezonu to najbardziej angażujące nas czynności…tak przynamniej myślałem, aż do momentu, w którym postanowiłem, że czas zabrać się samemu za kulanie. Oczywiście nie chodzi tutaj o masową produkcję. Po prostu wyprodukowanie dla siebie kilku kilogramów zanętowych kulek. Na początku był to niewinny pomysł, którego podstawą było zorientowanie się w ogóle jak tworzy się kulki, co jest do tego potrzebne oraz zamówienie kilku komponentów, dodatków i sprawdzenie czy w ogóle spodoba mi się taka idea oraz czy finalnie przyczyni się to do jakichkolwiek efektów nad wodą.

Komponenty do produkcji kulek znajdziesz tutaj: https://carptravel.pl/produkcja-kulek-komponenty-c-199_20.html

Czas zimowy umożliwił mi odpowiednio długie przygotowanie teoretyczne. Skupiłem się na pozyskaniu informacji od ludzi, który zajmują się kulaniem już od jakiegoś czasu (pozdrawiam mojego imiennika Roberta). Dodatkowo wiedza płynąca z równych artykułów oraz filmów kolegów po kiju była tutaj dużym ułatwieniem. Analizowałem dosłownie wszystko, od sprzętu poprzez techniki, komponenty, dodatki, kończąc na różnego rodzaju przepisach. Dosłownie ogrom informacji do przerobienia. Dlatego, aby nie zwariować skupiłem się na opracowaniu 3 mixów odpowiadających mi pod katem tego jakimi kulkami chciałbym nęcić. Należy pamiętać, że są to moje pierwsze 3 przepisy w życiu i nigdy tego wcześniej nie robiłem, ale jak pokazał już ten mijający sezon 2022, chyba nie najgorzej mi to wyszło.

Pomysł polegał na przygotowaniu receptury prostej i odtwarzalnej, no bo dlaczego by nie móc łowić na kule o nieskomplikowanym składzie. Cel to 3 kule nazwane dla lepszej identyfikowalności: ‘’kulki rybne’’, ‘’kulki rakowe’’, ‘’kulki przyprawowe’’. Przygotowane wg schematu:

  • Komponenty SUCHE: (baza – 50% + mączki, dodatki, przyprawy – sumarycznie 50%)
  • Komponenty MOKRE (≈ 55% – 60% wagi komponentów suchych)

Jako baza Profess BASE MIX 50/50 czyli wysokoproteinowa mieszanka o neutralnym profilu. Idealne rozwiązanie pomijające kwestie proporcji mąki sojowej pełnotłustej do odtłuszczonej oraz kukurydzianej, czy innych składników jakie powinny znajdować się w mixie bazowym. Gotowy produkt, który można w dowolny sposób ukierunkować, wzbogacając go odpowiednimi składnikami, co czyni tworzenie własnych przepisów proste i przyjemne nawet dla całkowitego laika w temacie.

Podstawą do ‘’kulek rybnych’’ była mączka rybna, mączka LT94, mączka halibutowa oraz dodatkowo mączka z krwi.

Do kulek rakowych poleciała mączka rakowa w dużej ilości, mączka krewetkowa i mączka rybna.

Do „kulek przyprawowych’’ dodałem jako główne składniki dużo mączki krylowej oraz mączki PRE-DIGEST. Ponadto mączka LT94, Robin Red, papryka słodka, papryka chili, pieprz oraz sos sojowy (do płynnych składników).

Do każdego przepisu jako nieodzowny dodatek traktowałem Profess Proteix czyli kompleks proteinowo – enzymatyczny zawierający aż 85 % białka, o dużej zawartości aminokwasów egzogennych. Skonstruowany na bazie wysokogatunkowych mączek z dodatkiem betainy, na pewno wzbogaci każdy mix. Ponadto, aby urozmaicić strukturę każdej z kulek dodawałem zawsze sporo mączki z orzechów tygrysich, birdfood, drożdże piwne, konopie mieloną, ziarno murzynka.

Składniki płynne były bardzo podobne do każdej z powyższych mieszanek. Zaczynałem od 8 jaj i 80ml konserwantu na 1kg mixu. Do tego obowiązkowo olej rybny, odrobina flavouru odpowiedniego do każdego z mixów oraz poszczególnie do przepisu melasa, syrop kukurydziany lub CSL. Idealnym składnikiem płynnym są również liquidy Profess GLM Liquid oraz Profess Krill Liquid czyli 100% naturalne płynne źródło pożywienia karpi. Wydajne, bogate w enzymy i aminokwasy, posiadające intensywny zapach. Jedne z najbardziej uniwersalnych i skutecznych naturalnych atraktorów.

Mając w ręce przepisy oraz mnóstwo zapału do przygotowania swoich pierwszych kulek, skorzystałem z zaproszenia kolegi, który dysponował już odpowiednim sprzętem, ponieważ kula w swoim garażu już od dobrych kilku lat. Było to dużym ułatwieniem, bo nie zdawałem sobie sprawy ile pracy trzeba włożyć w sam proces produkcji.

Efekt finalny to prawie 50kg moich własnych kul, którymi nęciłem praktycznie cały sezon, a był on całkiem udany. Zachęcam Was do spróbowania sił w tym temacie. Będziecie mieli co robić przez całą zimę.


tekst i foto: Robert Rakowicz

Komponenty do produkcji kulek znajdziesz tutaj: https://carptravel.pl/produkcja-kulek-komponenty-c-199_20.html

Odmowa Zarządzaj cookies Akceptuję wszystko
Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Zarządzaj cookies

Niezbędne pliki cookie
Korzystanie przez nas z niezbędnych plików cookie jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Pliki te są instalowane w szczególności na potrzeby zapamiętywania sesji logowania lub wypełniania formularzy, a także w celach związanych ustawieniem opcji prywatności.
Analityczne pliki cookie
Analityczne pliki cookie umożliwiają sprawdzenie liczby wizyt i źródeł ruchu w naszym serwisie. Pomagają nam ustalić, które strony są bardziej, a które mniej popularne, i zrozumieć, jak użytkownicy poruszają się po stronie. Dzięki temu możemy badać statystki i poprawiać wydajność naszej witryny. Informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane, nie mają więc na celu ustalenia Twojej tożsamości. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedziłeś naszą stronę internetową.
Funkcjonalne pliki cookie
Funkcjonalne pliki cookie zapamiętują i dostosowują stronę do Twoich wyborów, np. preferencji językowych. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o niezbędnych i funkcjonalnych plikach cookie, jednak spowoduje to, że niektóre części witryny mogą nie działać prawidłowo.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie pozwalają na dopasowanie wyświetlanych treści reklamowych do Twoich zainteresowań, nie tylko na naszej witrynie, ale też poza nią. Mogą być instalowane przez partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Na podstawie informacji z tych plików cookie i aktywności w innych serwisach jest budowany Twój profil zainteresowań. Reklamowe cookies nie przechowują bezpośrednio Twoich danych osobowych, ale identyfikują Twoją przeglądarkę internetową i sprzęt. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, dalej będziemy mogli wyświetlać Ci reklamy, jednak nie będą one dopasowane do Twoich preferencji. Zobacz jak Google używa tych danych. Możesz zrezygnować ze wszystkich spersonalizowanych reklam w ustawieniach reklam, lub z wybranych firm na stronie www.aboutads.info.
Powered by eBiznes.pl